Asfalt
Blog

Asfalt Sulama Nedir?

Asfalt sulama, yol ya da park yeri gibi bir yüzeye onarım ve bakım amacıyla sıvı asfalt uygulama işlemini ifade eder. Bu doğrultuda asfalt tipik olarak ısıtılmakta ve ardından özel ekipman ile yüzeye püskürtülmektedir. Bu yüzden asfaltı sulamanın amacı, aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklı, pürüzsüz ve dayanıklı bir yüzey oluşturmaktır.

Asfalt Sulama Nasıl Yapılır?

Asfalt agrega (kırılan kaya ya da çakıl gibi) ve bir petrol ürünü olan bitüm karışımından yapılmaktadır. Bu yüzden bu kaplama türünde asfaltın sulanması mümkün değildir. Asfaltın malzemesi bakım ya da korunma için suya ihtiyaç duymaz. Bir asfaltlı yüzeyin bakımını yapmanız gerekiyorsa, hava koşulları, trafik ve diğer faktörlerin neden olduğu hasarlardan korumak için düzenli temizlik ve sızdırmazlık uygulamalarını göz önünde bulundurmalısınız.

Sulama Neden Kullanılır?

Sulama, asfalt kaplamaların uzun ömürlülüğünü ve bütünlüğünü korumanın önemli bir yönüdür. Doğru sulama, hava koşulları, trafik ve diğer faktörlerin neden olduğu hasarı önlemeye yardımcı olmaktadır. Ancak, kaplamaya zarar verebileceğinden, sulamanın asfaltlı yüzeylerde kullanılmaması gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Bunun yerine sulama, asfalttan yapılan asfaltsız yollarda toz ve erozyonu kontrol etmek içinde tercih edilmektedir. Dahası çevredeki alanın genel sağlığını iyileştirmek için kullanılmalıdır.

Sulamanın asfalt kaplama üzerindeki en önemli etkilerinden biri toz ve erozyonun kontrol altına alınmasıdır. Toz ve erozyon, yüzeyi aşındırıp alttaki agregayı ortaya çıkarabilmektedir. Bu yüzden zamanla asfalttan yapılan yüzeylerde önemli hasara sebebiyet verir. Dolayısıyla yüzeyi nemli tutarak ve çukurların ve diğer hasarların oluşmasını önler. Böylelikle toz ve erozyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Sulama ayrıca çevredeki alanın genel sağlığını iyileştirmeye yardımcıdır. Bu da asfalttan yapılan yüzeyin uzun ömrünü ve bütünlüğünü iyileştirmeye yardımcı olur. Çevredeki alanı sağlıklı tutarak sulama, asfalttan yüzeye zarar veren yabani otların ve diğer bitki örtüsünün büyümesini önlemeye yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra asfalttan yapılan yüzeyin sıcaklığını daha tutarlı bir seviyede tutmayı da sağlar. Bu durumda sıcaklık dalgalanmalarının neden olduğu çatlak ve diğer hasarlar ortadan kaldırılabilmektedir. Bu etkiler asfalt kaplamanın güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için oldukça önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir